پيرامون شخصيت جامعالأطراف و وسيعالأبعاد حضرت زهراعلیها السلام آنچه گفتهاند و نوشتهاند و باز هم گويندگان و نويسندگان بگويند و بنويسند، به پايان بيان مقامات و درجات و فضايل حضرت نميرسند.
اگر چه عمر آن حضرت به واسطه ورود مظالم جانكاه، به ظاهر كوتاه بود، اما در همين فرصت اندك، مواضعي را از خود نشان دادند كه درسهاي سازنده آن در طول تاريخ، براي همه، راهبر و حقّنما است.
حيات حضرت زهراعلیها السلام نيز مانند حيات پدر بزرگوارشان حضرت خاتمالانبياء محمدبن عبدالله صلی الله و علیه و آله، بسيار عريض، گسترده و پهناور، و سرشار از آثار و بركات بود.
در عالم وجود، كسي از حضرت زهرا عليها آلاف التحية و الثناء، در علم و اخلاق و سيره و مقامات انساني و كمالات و جنبههاي روحي و جسمي، نزديكتر به حضرت رسول صلی الله و علیه و آله - شخص اول عالم امكان- نيست.
اگرچه طول عمر آن بزرگوار 18 سال بيشتر نبود، اما عرض آن بيش از ميليونها و بيشتر و بيشتر بود. مهم اين است كه شخص در مدت كوتاه حيات خويش، كارهايي بزرگ انجام دهد كه از ديگراني مثل او در هزاران برابر آن سالها، صادر نميشود.
همه مقاماتي را كه بتوان براي يك انسان كامل فرض كرد، حضرت زهراعلیها السلام در رتبه اول و در درجه اول آن قرار دارد.
مواضع حضرت زهراعلیها السلام در ايمان و معرفةالله، در بندگي خدا و عبادت، در بياعتنايي به دنيا و قناعت، در رحم و ايثار ديگران بر خود، در همسرداري و تربيت فرزند، در حفظ كرامتها و حشمتهاي خاصي كه اسلام براي بانوان توصيه نموده است و در رعايت ستر و عفاف، و در نشاندادن تمام ده صفت برجستهاي كه در سوره احزاب براي زنان، مانند مردان افتخار شمرده شده، يگانه و اسوه بود.
همه تاريخ حيات آنحضرت براي انسان اعجابآفرين است كه يك زن، چگونه و تا كجا ميتواند به آن مقامات عالي نايل شود، و سير خودش را به طرف خداوند متعال ادامه بدهد.
آنقدر انوار وجود فاطمه علیها السلام درخشان است كه يکي از زنان پيغمبر در توصيف ايشان ميگويد: «ما رأيت أفضل من فاطمة غير أبيها؛ من برتر از فاطمه نديدم مگر پدرش را»(1)
مواضعي كه حضرت صديقه طاهره فاطمه زهراعلیها السلام بعد از رحلت حضرت رسول صلی الله و علیه و آله اتخاذ كردند، بسيار والا و اعجابانگيز بود. آن حضرت كه مسئوليت بزرگ رساندن حقايق به مردم را بر عهده خودش ميديدند، معجزه وار آن خطبه بزرگ را در مسجد پيامبرصلی الله و علیه و آله انشاء كردند.
اصلاً يكي از اركان مهم عنوان والاي اهلبيت علیهم السلام، حضرت زهراعلیها السلام است. در آيه تطهير «إنّما يريدالله ليذهب عنكم الرّجس اهلالبيت و يطهّركم تطهيراً»(2)، حضرت فاطمه زهراعلیها السلام يگانه بانويي از آن پنجتن است كه اين آيه در شأن آنها نازل شده است و آنحضرت مشمول اين آيه است.
و در آيه «فمن حاجّك فيه من بعد ما جاءك منالعلم فقل تعالوا ندع أبناءنا و أبناءكم و نساءنا و نساءكم و أنفسنا و أنفسكم»(3)، يگانه زني كه با حضرت رسول حضور پيدا كرد، حضرت فاطمه زهرا صلواتاللهعليهما بود.
در آيه «قل لا أسئلكم عليه أجراً إلّا المودّة فيالقربى»(4) هم وقتي از حضرت رسولصل الله و علیه و آله ميپرسند كه نزديكان شما - كه خداوند در اين آيه امر به مودّت آنها فرموده- چه كساني هستند؟
ميفرمايند: علي و فاطمه و حسن و حسين (صلواتاللهعليهماجمعين).(5)
مقام معنوي حضرت زهراعلیها السلام و وجود مبارك ايشان، حجتي است براي حقانيت شيعه.
پينوشتها:
1- مجمعالزوائد هيثمي، كتاب المناقب، باب مناقب فاطمة بنت رسولاللهصل الله و علیه و آله، ح15193.
2- احزاب/33.
3- آل عمران/61.
4-شوري/23.
5- بحارالانوار؛ج23، ب13.
6- وسايلالشيعة، ج20، ح25054.
منبع: پايگاه اطلاعرساني دفتر آيةاللهالعظمي صافي گلپايگاني دامت بركاته