حجت الاسلام والمسلمین حاج آقای زیبائینژاد ، در دومین جلسه از سلسله جلسات تربیتی با عنوان رویکرد راهبردی به تربیت؛ ضمن تشریح مفهوم محاسبه و ضرورت آن در زندگی انسانها، به بررسی نقش محاسبه در نظام تربیتی، همچنین کارکرد آن در تعالی نفس پرداختند.
رئیس محترم پژوهشکده زن و خانوده در این جلسه ضمن بیان خطبه 90 نهج البلاغه که حضرت امیرالمومنین علیه السلام فرمودند: عِبَادَ اللَّهِ زِنُوا أَنْفُسَكُمْ مِنْ قَبْلِ أَنْ تُوزَنُوا، وَ حَاسِبُوهَا مِنْ قَبْلِ أَنْ تُحَاسَبُوا؛ انجام محاسبه را به صورت روزانه برای همه انسان ها، امری ضروری دانستند و تاکید کردند انسان ها باید، قبل از اینکه مورد محاسبه قرار گیرند؛ خودشان را محاسبه نمایند.
این استاد حوزه، پیش فرض محاسبه را عدم اعتماد دانسته و اظهار داشتند؛ در صورتی نتیجه محاسبه و ارزیابی یک سازمان سالم و صحیح است که از روی عدم اعتماد انجام پذیرفته باشد.
حجت الاسلام والمسلمین زیبایی نژاد دلیل عدم صحت محاسبه توسط خود شخص را خوش بینی انسان به نفس خودش دانستند و افزودند؛ تا زمانی که انسان ها نسبت به خودشان، حسن ظن داشته باشند؛ نمی توانند محاسبه صحیح و دقیقی انجام دهند.
حاج آقای زیبایی نژاد ضمن بیان زمان محاسبه در دو بازه حین عمل و بعد از عمل؛ اظهار داشتند زمان محاسبه نباید بیش از اندازه با زمان انجام فعالیت و عمل، فاصله داشته باشد، تا انسان فرصت جبران، داشته باشد. زیرا یکی از پیامدهای عدم جبران عمل، عادت کردن به انجام خطا و تکرار گناه می باشد
رئیس پژوهشکده زن و خانواده در ادامه بیاناتشان، سه سوال مهم جهت انجام یک محاسبه خوب را مطرح نمودند؛ که عبارتند از: یک: بررسی کنیم آیا در مسیر هستیم؟ دوم: آیا در مسیر، درست حرکت میکنیم؟ و سوم: آیا در مسیر درست، با سرعت مناسب حرکت میکنیم؟
استاد حوزه در بخش پایانی سخنانشان ضمن نام بردن عرصه های محاسبه به چهار ساحت اعتقادات، رفتارها، ارزشها و علم، اظهار داشتند هر محاسبه ای منتج نمیباشد بلکه براساس روایات زمانی یک محاسبه نتیجه بخش و کارآمد می باشد که شاخص های آن براساس آموزه های دینی باشد.
فایل صوتی سخنرانی